De eerste 2 weken Noorwegen
Blijf op de hoogte en volg Maaike
01 September 2013 | Noorwegen, Hammerfest
Op 16 augustus ben ik met me lieve moeder in het vliegtuig gestapt naar alta en zijn we in de avond aangekomen. Ik wou nog niet direct naar de school, want daar was ik te nerveus nog voor dus hebben we nog 1 nachtje in een hotel in alta geslapen.
Op 17 augustus moest ik er toch echt aan geloven en ben ik na de laatste aankopen in alta naar de school gegaan. We kwamen aan rond middag(het avondeten, om 5 uur) dus ik werd meteen voor de leeuwen gegooid. Het viel uiteindelijk natuurlijk mee, maar wat vond ik het eng en ik voelde me zo niet op me plaats. Na het eten ging me moeder weg en stond ik er alleen voor,
De eerste avond heb ik kennisgemaakt met me huis, ik woon in raipas en het huis staat naast de huskiehonden, ongeveer 50 honden volgens mij, dus die hoor ik goed duidelijk.
Op maandag heb kennis gemaakt met de Arktis groep, waar ik het hele jaar mijn tochten mee ga maken, een kleine wandeling gemaakt en toen bij het kampvuur elkaar een beetje beter leren kennen.
Op dinsdag zijn we meteen op 2 daagse tocht gegaan, naar een kleine huisje in de bergen/heuvels. Met 5 honden en 2 super grote planken, daar gingen we banken van maken, gingen we op pad. Het was een wandeling van 3 a 4 uur en om de buurt kregen we een hond voor ons gespannen. Je moest de hond aan de heupband van je backpack vastbinden want anders kon je ze niet bij je houden, daar zijn ze te sterk voor. Dat was erg leuk en grappig, als je berg opwaarts gaat, is het vooral fijn want dan word je geholpen door de hond maar als je berg afwaarts gaat, is het doodeng, want je heb dan geen tijd om te kijken waar je je voeten kan zetten. Nadat we aangekomen waren, konden we natuurlijk niet stil gaan zitten, want daar doen ze hier niet aan. Nee, we moest banken maken, tippi voor over het vuur maken, hout voor een heel jaar ongeveer hakken, dus je wordt goed bezig gehouden. De tweede dag werd er verteld dat we om 1 uur op een bepaald punt moesten zijn en dat was het, dus we moest onze eigen weg gaan vinden met kaart en kompas.
Toen konden we 1 dagje in een normaal bed slapen en toen gingen we met de hele school op 3 daagse tocht naar een hutje van de school. Deze 3 dagen stonden vooral in het teken om iedereen een beetje te leren kennen en we kregen veel teambuiling spelletjes en het was 3 rustige dagen. Afgelopen week ben ik op 3 daagse kano tocht met de arktis klas geweest. Het was echt een super tocht! De eerste dag zijn we met de bus naar een meer gebracht en zijn we het meer overgekanoed en we konden om 3 uur ons kamp opzetten, dus dat was een rustig dagje!
De 2de dag gingen we om 9 uur weg en zijn we het meer weer overgekanoed en toen moesten we 2 uur met de kano's naar de altaelva lopen. Toen begon het echte werk pas, met stroomversnellingen. Één stroomversnelling was te heftig dus moesten we de kano 200 meter over de oever dragen. Dit klinkt misschien niet als veel, maar jeetje wat was het zwaar, want het was niet een plat stukje maar over stenen en omhoog en omlaag en dan met je kano, dus dat had veel tijd in beslag genomen. We konden ons kamp ook pas om 8 uur 's avonds opzetten. De volgende dag was ook weer een vroege ochtend, half 8 wakker, kampvuur maken voor kaffe(ze zijn hier echt verslaafd aan koffie, op een 3 daagse tocht nemen we echt 8 pakken koffie mee), spullen pakken en tent afbreken. Om 9 uur gingen we weer op pad en we kwamen pas om 6 uur aan op de school. Op de laatste dag was het gewoon eigenlijk alleen maar kanoen en een paar stroomversnellingen. In de laatste heftige stroomversnelling ben ik omgekieperd :) Was erg koud, maar het was ook best grappig. Het leek echt 5 minuten te duren voordat ik weer op het droge was, denk dat het sneller was.
Een leuk weetje, de altaelva is de grootste canyon van heel noord-europa. Dat was ook goed te zien, het was echt een magical iets, het was een soort Lord of the rings moment.
De laatste 2 dagen hadden we eerste help cursus, was wel interessant maar kon het nog niet echt verstaan dus het was een beetje nutteloos voor me.
Dat vind ik eigenlijk het lastigst van hier, dat ik dus nog niet noors praat, als ik een op een praat dan praten we engels en dat is prima. Maar als het een uitleg is of als we om het kampvuur zitten, wordt er natuurlijk noors gepraat en ik versta dan niks. Dus als er grapjes gemaakt worden, zit ik daar een beetje voor me uit te staren, maar hoop dat het over een paar weken anders is!
Dit was wel denk ik, sorry voor de spelvouten maar mijn spelling is al niet heel goed, maar met 3 talen om me heen en in me hersen is zeer verwarrend. Ook weet ik dat ik niet in hammerfest ben, maar deze stomme blog kent Alta niet, dus heb ik hammerfest maar aangegeven als me locatie, want dat is nog ''redelijk'' dichtbij.
01 September 2013 - 13:09
Robbin:
Hé Maaik!
Echt leuk om je eerste verslag te lezen.
Klinkt echt vet de dingen die je daar doet!
Geniet ervan :)
Kan niet wachten tot je volgende blog!
xx -
01 September 2013 - 14:41
Molly:
Hee Maaike!
Wauw het klinkt allemaal super vet, wat je daar doet!! Ik blijf je volgen hoor.
Veel plezier nog, en succes met je Noors leren!
Liefs,
Molly -
01 September 2013 - 15:51
(katten)Karin :
Hei Maaik, adventuress i Norge !
Leuk dat je een blog gaat bijhouden, kan ik meegenieten (en me ook een beetje doodversleten voelen :-))
Mijn katten komen uit Noorwegen (Skogkatt), dus ik vind allles alleen al daarom super interessant.
Petje af voor jullie hoor... einden lopen en peddelen door het Noorse buitengebied, je eigen onderkomen opzetten, zelf koken, proberen te communiceren, ga er maar aan staan. En jij doet het ! (du gjør det!)
dag kjæreste, Karin -
01 September 2013 - 23:05
Auntie:
Lieve Maaike,
Wat een leuk verslag, het lijkt mij wel super gaaf. Ik hoop dat je het Noors snel oppakt dan wordt het denk ik allemaal wat makkelijker. Wel een tikkie jaloers hoor als ik dat zo lees en zie. Geniet ervan en ik kijk uit naar je volgende verslag.
Liefs en een stevige hug (!!) ook van Chris en Kester natuurlijk.
07 September 2013 - 16:54
Opa:
Volgens Google Maps is Hammerfest maar 140 km ver en met de fiets in 12 uur te doen want er zijn geen autoroutes! -
07 September 2013 - 17:20
Opa:
Maar op de kaart van je blog kan ik Alta wel zien 5cm onder de hammersfest vlag, je moet de kaart beetjen knijpen om een kleinere schaal te krijgen -
14 September 2013 - 20:01
Anne:
Hee Maaike!
Wauw, dat klinkt allemaal echt supervet!
Geniet van alles daar, ik ben stiekem best jaloers:p
Ben heel erg benieuwd naar je volgende blog, het is echt leuk om te lezen.
En met het Noors komt het vast wel snel goed, omdat je er zo middenin zit en het steeds om je heen hoort!
xxx -
15 September 2013 - 11:29
Opa:
benieuwd naar je volgende verslag! -
17 September 2013 - 21:18
Petra :
Lieve Maaike, wat een actie , adembenemend! WIj hopen dat je intussen je draai gevonden hebt ( ik dacht nu niet aan een kanosalto maar dat zul je er ook wel weer leren) .
Nederlands spreken werkt in Noorwegen ook aardig, en je zal vast ook zoveel met de anderen meemaken dat je je nu wat meer vertrouwd voelt.En kun je met die honden iets van een relatie krijgen of knuffelt het niet zo fijn.
Ga je ook nog naar Spitsbergen? En heb je mooie wilde dieren gezien? je zit nu in een deel van de wereld waar enorm veel interesse voor is , smeltende poolkap ,olie en nieuwe vaarroutes etc . Hoe laat is het intussen donker daar ? en wat doen jullie binnen voor de gezelligheid?
Hier in Holland regent en waait het,wordt er bezuinigd en neemt de werklooshid onder jongeren toe . Kortom , geniet van je prachtige avontuur, Petra en Kees -
01 Februari 2016 - 21:47
Jan Zwaan:
Beste Maaike,
Ik wil met mijn zoon half juni naar de nordkaap. We landen in Tromso en rijden via Alta en Hammerfest naar de nordkaap. Weet jij of het mogelijk is om met een zeekano of boot rond ee Noordkaap te varen? -
01 Februari 2016 - 21:52
Maaike:
Beste Jan,
Ik weet dat niet, maar als je iets wil organiseren rond de Nordkapp zou je bij toeristenbureaus in honningsvåg moeten kijken. Daar kan je sowieso zeesafaries boeken en of de langs de Nordkapp gaan weet ik niet.
Honningsvåg is wel de grootste stad in de buurt van de Nordkapp, hier stop de hurtigruten ook als stop van de Nordkapp.
Hopelijk heb ik je een klein beetje kunnebij helpen.
Groetjes maaike