Honden, rendieren en een berg

Blijf op de hoogte en volg Maaike

21 September 2013 | Noorwegen, Hammerfest

Zoals de titel het misschien al verraad, hebben de afgelopen 3 weken in het teken gestaan van honden, rendieren en een berg.
Laat ik eerst maar met de honden beginnen, het schooljaar is in 4 periodes opgedeeld en elke periode kies je een andere valgfag(keuzevak) en daar doe je af en toe een dagactiviteit mee of een 2daagse trip. Ik heb nu hundesport gekozen, dus ben ik met de honden van harald tunheim(google hem, hij heeft 5 keer de finnmarkslopet gewonnen, langste hondenslee race in europa) opstap geweest en met jachthonden. Laat ik maar terug gaan naar de eerste keer dat we opstap gingen met de hondenslee honden, iedereen mocht een hond uitkiezen, waar ze de rest van de valgfag op willen’’ focussen’’. Met die hond ga je dan elke keer opstap. De eerst trip was gewoon 10 km met ze wandelen en halverwege hadden we een lunch break en daarna bond je de hond vast aan de kickbike en dan liet je jezelf voortrekken door de hond. Dit was super lachen, maar het ging zo snel dus bleef ik maar ‘’ho’’ zeggen, dit is voor de hond een teken dat ze naar links moeten gaan en ‘’gi’’ is een teken dat ze naar rechts moeten gaan en dit wist ik toen nog niet, maar anyway ik bleef dus ho zeggen tegen bixit, ‘’mijn hond’’, dus ging hij naar links lopen en ik bleef rechts en toen kwam er een boom tussen ons in en ben ik gevallen, was best wel hilarisch maar deed ook wel een beetje pijn.
De afgelopen 2 dagen ben ik ook met hundesport op tocht geweest, we hadden in totaal 50 honden mee! 50 hondenslee honden, 9 puppies en 2 jachthonden dus dat was een dollenboel. Het was eigenlijk een heel relax tripje, we hoefden maar 2km naar het kamp lopen. We waren opgedeeld in 2 groepen en wisselde elkaar af. Eerst ben ik gaan jagen met de 2 jachthonden. Die 2 honden zijn zo goed getraind, het is zo geweldig om te zien. De 2 honden zijn getraind om een speciale vogel te vinden, dus ze rennen het hele gebied om het gebied goed in hun gedachten te hebben en dan gaan ze zoeken. Als ze een vogel hebben gevonden blijven ze stokstijf staan tot dat hun baas er aan komt. De man van wie die hond was, had een verhaal dat hij de hond op een gegeven moment 1,5 uur niet meer had gezien. De hond had toen 1,5 uur bij een vogel gestaan tot dat hij er aan kwam. Het andere gedeelte van de trip was om de hondeslee honden te trainen. We hadden een auto en 2 quads met ons mee en daar bonden we de honden dan voor en gingen we 10 km met ze rijden. Was erg leuk maar niet heel spannend.
Nu gaan we naar de rendieren!! We hadden 2 weken geleden een 5 daagse trip gepland naar een sami familie( oorspronkelijk bewoners van lapland), maar ons leraar had even met ze gebeld om te controleren of alles nog volgens plan zo gaan. Dat was dus niet het geval, het werd een 4daagse trip. Eerst moesten we een 1,5 uur met de bus om naar de boot te komen en daarna nog 3 uur met de boot. De boot trip was zeker geen straf, het was mooi weer en de natuur blijft me elke keer weer verrassen. We hadden een basekamp en vanuit daar moesten we de samis helpen om het hek te maken waar de rendieren in komen. De sami leven van rendieren, meestal zijn ze aan het grazen maar een paar keer per jaar brengen ze ze terug om te tellen en een paar te slachten. Het hele doel van deze trip voor ons was om de rendieren te zien en eentje te vangen met een lasso en dan slachten/klaarmaken om te eten. Maar dit hele grapje ging niet door want wij moesten weer weg op vrijdag maar de rendieren waren niet optijd terug door het slechte weer. Een paar van ons hadden besloten om nog 2 dagen te blijven, maar niet iedereen kon dit doen omdat er niet genoeg voedsel meet was om 18 man eten te geven voor 2 dagen dus ben ik jammer genoeg niet achtergebleven. Degene die achter zijn gebleven hebben het wel allemaal meegemaakt, dus daar ben ik toch best wel jaloers op.
De berg!
We hadden een 2 daagse tocht naar de halde top, 905 meter. Dus dat was gewoon 4 uur naar boven lopen, het was een wandeling van9 km en het was best wel goed pittig. Het was ook niet eens het waard, want eenmaal boven zatten we in een wolk en die is niet weg gegaan de 2 dagen dus ik had geen uitzicht over een groot gebied van finnmark, maar het was gezellig en het was de eerst trip met onze echte leraar, lars krempig. We hadden de eerste 4 weken ole sigleif als leraar omdat lars nog in Alaska zat.
Dit is een beetje wat ik allemaal heb gedaan de afgelopen 2 weken en volgende week hebben we een 5 daagse tocht naar pasvik, een national park bij de grens van rusland en finland. We hebben een kleine kans om bruine beren te zien en we gaan vooral lopen en beerpoep zoeken. Ze willen graag in de gaten houden hoe het met de beren populatie gaat en daar gaan wij mee helpen. We gaan samen met jakt og fiske naar pasvik, hierdoor gaan we niet door finnland(wat korter is) er naartoe omdat we teveel geweren bij ons hebben dus daardoor gaan we alleen door noorwegen rijden.
Ohja, ik heb me eerst noorderlicht gezien en het was freaking awesome en ik ben heel blij dat ik het nog vele malen meer mag zien.

• 21 September 2013 - 11:49

Marleen:

Dat klinkt allemaal weer freaking awesome ;-) Maaik!!
    Hoop dat je de bruine beer kunt spotten, dat maakt het gebrek aan rendieren weer helemaal goed, toch? :-)
    Liefs xxxxx

• 21 September 2013 - 12:24

Jakobien:

wat een leuk verhaal Maaike.
    Hier zijn we allemaal stikjaloers.
    De hond die jij onder je hoede hebt, doe je daar de verzorging van en moet je daar tussendoor ook nog naar toe.
    Hoezo teveel teveel geweren? Ga jij ook schieten dan?

Heel veel kusjes Mamma.

• 21 September 2013 - 13:43

Marloes:

Klinkt heel vet Maaik!! Nu nog meer foto's graag! Noorderlicht zag er zo fantastisch uit! Enjoy en spreek je snel! Kus!

• 22 September 2013 - 13:31

Liesbeth:

Het is allemaal wel super gaaf, om jaloers op te worden en wat een fraai gezicht dat Noorderlicht!!! meer foto's graag. Nou, volgens mij verveel je je geen moment. Hoe gaat het met het Noors! Kan je je al verstaanbaar maken?. Have fun en dikke knuffel.
    Auntie.