In het ijs en op de noordkaap!

Blijf op de hoogte en volg Maaike

29 Oktober 2013 | Noorwegen, Hammerfest

In de afgelopen 2 week is er veel gebeurd! Na lang wachten is er eindelijk sneeuw gevallen en is de tempratuur onder het nul punt gegaan. Dat betekent dus ook dat het de eerste tocht was in de sneeuw, dat is toch iets anders, een witte omgeving ipv een groene omgeving. De eerste tour na de herfstvakantie was een gamma/gruppatur. Samen met 1 ander meisje gingen voor het eerst op tocht zonder leraar, naar een gammahut. Een gammahut zou in principe warm moeten zijn, want het is een soort van huis, maar wij hadden het slecht getroffen. Het was super koud, want er waren allemaal gaten in de hut en de deur was een plank dat het gat niet goed bedekte. Om naar de gammahut moesten we eerst 2 uur lopen en in die 2 uur moesten we ook een rivier oversteken. Dat was zeer koud, kan ik je vertellen. Het water was tot net boven je knieën dus op bloten voeten en broek oprolt hebben we de rivier getrotseerd. Verder was ik die tocht vooral gefocust om vuurhout te vinden, want dat is erg lastig er overal sneeuw ligt, maar gelukkig hebben we ook een topptur gedaan. De week erna zijn we weer met ze alle op stap gegaan, we zijn gaan ijs badderen. Oftewel in een wak springen! Om 9 uur ’s ochtend vertrokken van de school en gingen we de berg op, een wandeling van 2 uur. Tijdens de wandeling zagen we een rendierkudde van 50 rendieren. Het was eerst de bedoeling dat we over het ijs gingen lopen en wachten tot we door het ijs zou zakken. Het enige probleem was dat we de rendierkudde over het ijs zagen lopen en dus wij dat waarschijnlijk ook konden. Hierdoor veranderde het plan en hebben we een gat gemaakt in het ijs. Het was erg leuk en koud, ik zou het zo weer doen. Iedereen is in het wak gesprongen en sommige zelf 2 keer. In de zelfde week was er ook de alleentocht, in je eentje overnachten in de wildernis. Ik keek er best wel naar uit en had daarom ook een iets te enthousiast plan uitgestippeld. Ik zou 2 uur van het pad afzitten, maar toen ik eenmaal aan het wandelen was, realiseerde ik me dat het toch een beetje eng vond en ik was bang om te verdwalen. Uiteindelijk ben ik maar 500 meter van het wandelpad gaan zitten. Denk maar niet dat ik een tent had, nee ik had alleen maar een zeil waar ik alleen een dak boven me hoofd kon maken en niks meer. Om eerlijk te zijn, was het super saai. Ik was veel te vroeg vertrokken waardoor ik me kamp al had opgezet om 2 uur en daarna heb ik een uur naar hout gezocht voor het vuur. Ik was dus al klaar om 3 uur en wist niet wat moest doen, dus heb ik tuvuk( de hond die meehad) gepakt en ben 2,5 uur gaan ronddwalen. Om 6 uur had het kampvuur aan, na een half uur proberen( was toch wel een beetje bang dat het me niet zo lukken), en om 7 uur had ik al gegeten en ik lag dus te slapen om 8 uur. De volgende dag was ik al om 12 uur terug op school. Het was vooral saai, maar ook wel leuk om te zien dat ik me zelf tocht redelijk kan redden.
Afgelopen weekend ben ik met 3 andere meiden naar de noordkaap gegaan, het eerste stuk hebben we gelift maar halverwege kwamen we vast te zitten op een bezinestation. Iedereen ging naar hammerfest of weer terug naar alta, maar niemand ging naar de noordkaap. Wij hadden ons al helemaal voorbereid dat we met onze tent op de parkeerplaats moesten overnachten, maar gelukkig kwam een jongen van de school langsgereden en heeft hij ons naar honingsvåg gereden, hij en zijn moeder verbleven daar. Gelukkig had zijn moeder kunnen regelen dat we bij iemand in de kleder mochten slapen. De avond zijn we naar een pub gegaan en heb ik na een lange periode zonder, een biertje gehad. Zondag heeft dezelfde jongen ons naar de noordkaap gereden en we zijn om 3 uur met de bus weer terug naar alta gegaan en we waren om 8 uur weer op school.
Doordat het eindelijk heeft gesneeuw, begint het skiseizoen en ben ik voor de eerste keer gaan crosscountry skiën, ze zeiden dat ik redelijk goed was en dat ik beter was dan sommige noren die ze kennen, dus ik was best wel trots. Jammer genoeg heb ik nog niet me eigen skis, maar ik kan gelukkig lenen. Aankomend weekend ben ik vrij en ga ik dus vooral oefen met skieen met een volle backpack. Met me nieuwe keuzevak ga ik me noorse jachtbrevet halen en donderdag gaan we naar de schietbaan, dus daar kijk ik erg naar uit. Ik denk trouwens niet dat ik het ga halen, moet een boek van 450 blz lezen in het noors en mijn noors is nog steeds niet erg goed!
Het is hier nu om 4 uur al redelijk donker en wordt pas echt licht om 8 uur, maar het wordt snel steeds donkerder. Afgelopen week is de tempratuur dus onder het nulpunt geweest, maar op dit moment is het net iets er boven en regent het een beetje, dus de sneeuw gaat nu een beetje weg. Hoop dat het weer veranderd en de sneeuw blijft liggen.
Komende week veel om naar uit te kijken, me moeder en me zus komen me opzoeken, eerste tocht op de skis met de arktis klas en over 3 weken ga ik 10 dagen naar rusland. Ik wordt hier goed bezig gehouden, maar ben toch wel erg blij dat ik met kerst voor 3 weken thuis kom. Weer lekker te kunnen eten!:D